مطالعه و یادگیری با روش های بازده بالا: Distributed practice
” روش پربازده دوم: روش تمرینِ پخش شده “
اکثریت دانشجویان چطور مطالعه میکنند و برای امتحان آماده میشوند؟
همانطورکه اکثریت ما میدانیم، شب امتحانی!
یا بقول انگلیسی زبان ها، cramming انجام میدیم، تمام مطالب رو یک هفته و حتی یکی دو روز مانده به امتحان سعی میکنیم وارد مغزمان کنیم.
روش مطالعه پربازده دوم، دقیقا برعکس این حالت اکثریت عمل کردن هست. یعنی اینکه به جای به تعویق انداختن مطالعه به هفته و یک روز منتهی به امتحان، از قبل تر شروع کنیم! هرچه قبل تر بهتر. هرچه قبل تر شروع کنیم، روش دوم بهتر جواب میدهد. (شاید کلیشه ای به نظر بیاد، اما تا انتها صبر کنید راهکار دقیق بهتون میگم)
حال به شرح این روش و اینکه چطور میتوانیم از آن استفاده کنیم، می پردازیم.
روش دوم، در واقع همان روش اول هست که در زمان های مختلف، تا رسیدن روز امتحان تکرار میشود.
یعنی مرور کردن طبق منحنی فراموشی ابینگ هاوس. این منحنی نشان میدهد که سرعت فراموشی مطالب جدید فراگرفته شده در انسان بسیار بالاست، اما اگر در طول زمان تکرارشان کنیم، شیب فراموشی کندتر میشود و مطلب مدت بیشتری در یادمان می ماند. (شکل زیر را دقت کنین) در ادامه توضیح میدم چطور بر این اساس عمل کنین.
مثلا 26 مرداد یک مطلبی رو به روش هایی که در پست های مختلف خدمتتون گفتم، مطالعه میکنیم. سوالات رو در آنکی یا جی5 یا یک صفحه مینویسیم.
همون روز باید بطور کامل حفظشون کنیم و جواباشون رو کامل یاد گرفته باشیم.
فرداش، یعنی 27 مرداد، باید تمام اون سوالات رو مرور کنیم. یعنی سوالات رو نگاه کنیم، جواب رو در ذهنمون بگیم و بعد با جواب صحیح و دقیقی که نوشتیم مقایسه کنیم. کم و کسری ها رو یاد بگیریم و حفظ کنیم و بریم بعدی تا برسیم به آخرین سوال. و باید کامل مطمئن بشیم که تمام جواب هایی که حفظ کردیم، درست و صحیح هستند. در واقع مطالعه مطلب در این روز یا طی چند روز آینده انجام میشود:
از مطالبی که میخوانیم، سوال برای خودمان در آنکی یا جی5 مینویسم و جوابهایشان را به خوبی یاد میگیریم و حفظ میکنیم.
اگر سوالاتی پیدا کردیم از تکست بوک های معتبر، منابع اینترنتی معتبر، علوم پایه های قدیم، دکتر آباد، کتب تست اطمینان، 180 واحدی های قبلی، تخصص و ارتقا های قبلی و … آنها را هم کار میکنیم و سوالاتی که سخت هستند، مارک میکنیم یا در آنکی مینویسیم که در روز های آینده دوباره مرورشان کنیم.
سه روز بعد، یعنی 29 مرداد، همین روند رو تکرار میکنیم. (سوالاتی که نوشته ایم مرور میکنیم و تست های مشکل داری که حل کردیم، آنها را هم مرور میکنیم. دقت شود که مرور با نگاه تحلیلی، نه صرفا حفظ جواب. یعنی اجازه ندهید ذهنتان در روند مرور خاموش شود. مثلا چرا گزینه های دیگر رد شدند. گزینه های دیگر به چه علتی انتخاب نشدند. حتی سوالاتی که خودمان مینویسیم، بعد مدتی ممکن است برایمان تکراری شوند. نباید این اتفاق بیفتد. باید به مدل پرسیدن سوالات تنوع دهیم، سوالات بیشتری حل کنیم که مطلب برایمان تکراری نشود. این خیلی مهم است. دقت کنین.)
10 روز بعد، 6 شهریور روند رو تکرار میکنیم.
یک ماه بعد (نسبت به اولین روزی که مطالعه کردیم)، 26 شهریور، این روند را انجام میدهیم.
اگر باز هم خواستیم بیشتر در خاطرمان ماندگار شود، 4 ماه بعد یعنی 26 آذر همین روند را انجام میدهیم.
برای اینکه نگرانی ای از بابت هماهنگ کردن روزهای مرور نداشته باشید، از آنکی (ANKI) استفاده کنید. آنکی داخل خودش منحنی فراموشی برنامه نویسی شده و مرور های شمارو بر اساس منحنی و زمان صحیح مرور میاره براتون. درواقع با نوشتن سوالات در آنکی، تنها کاری که باید بکنین اینه که هر روز، یا یک روز در میان بیاین و تمام کارت ها رو مرور کنین.
در مورد آنکی، کلییییی در کانال آپارات و فرادرس توضیح دادم.
می خواهم در مورد نحوه یادگیری با ANKI بیشتر بدانم
شاید این مطلب هم مورد علاقه شما باشد:
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟نظری بدهید!