مطالعه و یادگیری با روش های بازده بالا: self-quizzing
اولین و بازده بالاترین روش همونطور که در پست قبلی باهمدیگه دیدیم، روش self-testing یا self-quizzing هست.
برای اینکه خیلی ساده بتوانیم این راهکار را یاد بگیریم و بلافاصله بعد مطالعه این پست جهت بهتر شدن روند یادگیری مان استفاده کنیم، روش انجام کار را توضیح میدهم.
خودتان را جای طراح سوال، بیمار یا افراد قرار دهید!
این مهم ترین اصل است. هنگامی که متنی را مطالعه میکنید که قرار است از آن امتحان (میان ترم، پایان ترم، ازمون جامع و …) بدهید، یا حتی در کار و شغلتان (طبابت، داروخانه، بیمارستان و …) استفاده کنید، خودتان را به جای طراح سوال قرار دهید یا خودتان را به جای بیماری قرار دهید که قرار هست به ایشان مشاوره دارویی بدهید، تلفیق دارویی برایشان انجام دهید، یا OTC تراپی کنید، یا سوالات مختلفش را پاسخ دهید، یا نسخه تجویز کنید، یا انتخاب های درمانی مختلفی برایش داشته باشید.
از این دیدگاه به متنی که مطالعه میکنید، نگاه کنید و متن خود را به شکل “سوال و جواب” بنویسید، مثلا این سوالات را میتوانید در نرم افزار ANKI بنویسید، که یک طرف فلش کارت آنکی سوال را بنویسید، و در طرف دیگر جواب را یادداشت کنید.
و به همین ترتیب جلو بروید. کل متن، جداول، شکل ها، پاورقی ها، عناوین، مثال ها و خلاصه های آخر فصل، هر چقدر که وقت دارید و هر چقدر که به این درس علاقه دارید و میخواهید مسلط تر باشید، “سوال و جواب” ها را در آنکی بنویسید. چرا که ممکن هست طراح سوال از جایی سوال طرح کند که بسیار جزئی است یا کم اهمیت است، یا بیماری که مواجه شده اید ناخوشی بسیار نادر و خاصی دارد که صرفا بامطالعه جزئیات و تسلط کامل میتوان انتخاب درمانی مناسبی برایش داشت.
بنابراین، از تحقیقات Dunlosky و همکاران به این نتیجه می رسیم که یکی از بهترین روش ها برای افزایش بازده مطالعاتمان نوشتن سوالات مختلف و متنوع، ریز و جزئی یا حتی کلی (البته به شرطی که جزئیات را بلدباشیم)، از مطلبی که میخوانیم است. و بعد به این سوالات در طول زمان پاسخ دهیم، یعنی با سوالاتی که خودمان نوشته ایم، از خودمان امتحان بگیریم و جواب هایمان را با جواب درست مقایسه کنیم و درصورت نیاز مجددا جواب درست را حفظ کنیم و تمرین کنیم.
برای درس های محاسباتی تر مثل فیزیکال، فارماکوکینتیک، شیمی آلی، تجزیه، عمومی و آنالیز دستگاهی هم رفرانس ها و منابع معتبری که تعداد زیادی تمرین در آخرفصل دارند، استفاده میکنیم. در پست های قبلی در موردشان صحبت کردیم. (هرچقدر میتوانید سوال حل کنید در این دسته از درسها)
این رفرانس ها: wade organic chemistry, Shargel and Yu applied biopharmaceutics and pharmacokinetics, Mortimer’s general chemistry, Pavia’s introduction to spectroscopy, McMurray organic chemistry, Applied physical pharmacy by Mansoor Amiji
همه این رفرانس ها نسخه PDF هم دارند، جوابهای آخرفصلشان هم موجود می باشد. اگر نتوانستید پیدا کنید اطلاع بدهید.
و یک نکته مهم و حیاتی اینکه: به هیچ عنوان وقتی برای یک امتحانی آماده میشوید، صرفا به نمونه سوالات سالهای گذشته یا نمونه سوالات استاد مربوطه یا سوالات کتابهای تست خاص تکیه نکنید. رفرنس مربوطه را حتما حتما مطالعه کنید و از شیوه پیشنهادی استفاده کنید تا هرچقدر هم طراح سوالات جدیدتری طراح کند، شما آمادگی اش را داشته باشید. (اخیرا در آزمون ها سوالات جدید خیلی مطرح میشوند و باید آمادگی خودمان را افزایش دهیم)
خلاصه:
برای به کار بردن روش self-quizzing یا self-testing چکار باید کرد؟
- استفاده از نرم افزار ANKI
- استفاده از جعبه لایتنر یا جی5
- استفاده از تمرینات، سوالات و مثالهای رفرانس های معتبر (کتابهای خارجی یا استاد معتبر که خودشون مجموعه سوال طراحی کرده اند) که تمرینات و سوالات متنوع دارند
- توضیح دادن و ارائه مطلب به یک دوست یا چند نفر از دوستانمان
- کتاب یا جزوه را بستن و هرچه میدانیم روی کاغذ خالی بنویسیم و نواقص را حفظ کنیم و مجدد از اول تا آخر بنویسیم تا اینکه بطور کامل در حافظه مان جای بگیرد
- حل سوالات سالهای گذشته و نمونه سوالات و تمرینات استاد یا اساتید مربوطه
- استفاده از سایت های دارای آزمون های مختلف از دروس و فصول متفاوت (فارماکولوژی داروهای مورد استفاده در پرفشارخونی، آنژین و …)
منابع برای مطالعه بیشتر:
می خواهم در مورد نحوه یادگیری با ANKI بیشتر بدانم
حفظیاتم ضعیفه چکار کنم به نظرتون؟
شیمی های داروسازی رو چطور پاس کنیم؟
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟نظری بدهید!