چکار کنیم که سرجلسه امتحان مطالب را بهتر به یاد آوریم؟

همانطورکه میدانید همه ما برای امتحانات مختلف درس میخوانیم، در بازه های زمانی متفاوت اطلاعات را مطالعه کرده و سعی میکنیم در ذهنمان جای دهیم تا در امتحان آن هارا بازیابی (recall) کنیم و روی ورقه پیاده کنیم.

پس در امتحان یا در شغل آینده مان(مثلا در مورد داروسازی حین مشاوره دارویی به یک بیمار، یک یک پزشک حین تشخیص یک بیماری و …) ما اطلاعاتی که خوانده ایم، قرار است بازیابی کنیم و باید بصورت کاملا واضح،دقیق و بی شک و شبهه این بازیابی اطلاعات را انجام دهیم چراکه اطلاعات ما، اطلاعات حساسی هستند و چه بسا (در این مثال) حیات و زندگی بیمار میتواند به خطر بیفتد.

ما میتوانیم قبل از این لحظات، بارها خودمان بازیابی اطلاعات را انجام دهیم تا در چنین لحظاتی خیلی ساده و راحت از میان انبوه اطلاعات موجود در مغزمان، مطالب موردنیازمان را پیدا کنیم. به چه شکل میتوانیم این کار را انجام دهیم؟

بارها در ویدیو های کانال آپاراتی ام، پست های قبلی و کارگاه فرادرس توضیح دادم که با مطالعه و به یادآوری فعالانه (Active recall) که خیلی مفهوم ساده اما عمیقی این کار قابل انجام می باشد.

بدین صورت که ابتدا مطالبی که میخوانید با تمرکز به یک فهم نسبی می رسید، یک دسته بندی از تصویر بزرگتر در ذهنمان شکل میگیرد و بعد جزئیات را حفظ میکنیم و سپس(که اینجا active recall وارد عمل میشود) آن اطلاعاتی که خوانده ایم را ارزیابی (Assessment) میکنیم، بدون نگاه کردن به کتاب و جزوه سعی میکنیم اطلاعاتی که خوانده ایم به یاد بیاوریم و بررسی کنیم که تا حد موفق بوده ایم با جزئیاتی که باید و شاید به ذهن می سپردیم، به خاطر داریم یا خیر؟

برای ارزیابی کردن اینکه تا چه حد از اطلاعاتی که خواندیم در ذهنمان هست n روش وجود دارد که فرد به فرد میتواند متفاوت باشد، نمونه هایی از این روش ها در ادامه آمده است:

*بعد از 25 الی 30 دقیقه مطالعه، کتاب یا جزوه را ببندیم و هرچه یادمان می آید روی کاغذی بنویسیم یا برای خودمان توضیح دهیم

*حین مطالعه از آنچه مطالعه میکنیم سوالاتی برای خودمان بنویسیم و بعد نیم ساعت کتاب یا جزوه را ببندیم و آن سوالات را پاسخ دهیم و بعد بررسی کنیم که تا چه حد موفق عمل کرده ایم

*از مبحثی که مطالعه کرده ایم، سوال پیدا کنیم، سوالات سالهای قبل، تمرینات موجود در رفرانس ها و … و تا میتوانیم سوال حل کنیم و بعد پاسخ هایمان را بررسی کنیم و درصورت نیاز مجددا آن قسمت هایی که اشتباه کرده ایم، مطالعه کنیم و دوباره این روند را تکرار کنیم

*از مبحثی که مطالعه کرده ایم (سعی کنید در بازه های 30 دقیقه کاملا متمرکز مطالعه کنید و بعد 5 دقیقه ارزیابی کنید و دوباره شروع به مطالعه کنید، حداکثر 4 بار اینکار را انجام دهید و سپس استراحت مناسبی انجام دهید) برای دوستمان توضیح دهیم یا برای خودمان توضیح دهیم، صدالبته بدون نگاه کردن به مطالب جزوه یا کتاب

*استفاده کردن از نرم افزار ANKI (برای این مورد میتوانید از ویدیو های کانال آپاراتی ام استفاده کنید که مفصل و کامل توضیح دادم)

*ترسیم یک خلاصه یا نقشه ذهنی و نمودار درختی بعد از مطالعه مبحث (نیم ساعت)

و …

اینها مهم ترین و بهترین روش هایی هستند که میتونید ازشون استفاده کنید و بازیابی اطلاعات رو بارها و بارها خودتون تمرین کنید، نه اینکه اولین بازیابی اطلاعات زمانی باشه که سرجلسه امتحان هستین یا دارین مشاوره دارویی میدین یا مشغول معالجه هستید، اینطوری اعتماد به نفس بیشتری هم خواهید داشت، به کارتون هم بیشتر از پیش علاقمند میشید و در یک کلام احساس رضایت خواهید داشت از همه چیز.

البته صرفا بازیابی اطلاعات هم تنها شرط لازم نیست، در کنار این بازیابی باید مرور در فواصل زمانی (Spaced repetition) هم انجام گردد، یعنی به شیوه های گفته شده در طول زمان حداقل 4 بار فعالانه اطلاعات رو بازیابی کنید و ببینید که چند چندین، و این کار رو اونقدر انجام بدین تا ملکه ذهنتون بشه، تا وارد حافظه بلندمدتتون بشه.

تنها راه وارد کردن اطلاعات از حافظه کوتاه مدت به بلندمدت تکرار هست، اونم تکرار فعالانه در فواصل زمانی صحیح،

کل این قابلیت ها و روندی که براتون توضیح دادم در نرم افزار ANKI به سادگی قابل اجراست، بدون اینکه نگران باشید کی مرور کنید، چه چیزهایی رو مرور کنید.

در پست های بعدی در مورد کتابها و مقالاتی که برای یادگیری بهترم کمک کردن، صحبت میکنیم و همه شون رو بهتون معرفی میکنم که درصورت علاقه ازشون استفاده کنید.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟
نظری بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *