آماده شدن برای امتحانات راه و رسم دارد

منابع مطالعه من برای آزمون 180 واحدی

من برای آزمون 180 واحدی که اسفند ماه 1401 برگزار شد، منابعی که برای مطالعه استفاده کردم و خداروشکر باعث موفقیتم شد (رتبه 2 کشوری شدم)، باهاتون در میون میزارم و اینکه چطور خوندمشون که این رتبه رو بدست آوردم. روشهای فعال مطالعه کردن و پربازده مطالعه کردن منابعم رو هم باهاتون به اشتراک میزارم. همچنین به چندتا سوال متداول هم باهم می پردازیم مثلا اینکه چند ساعت بخونیم؟ از ترم چندم بخونیم؟ چطور بخونیم و چطور این همه وقت میکنین؟ و …

تدریس کردن یکی از مهم ترین روش های فعال می باشد

راهنمایی هایی که دوستانم از من میخوان در واقع با 3 هدف اصلی هست، یعنی نتیجه ای که میخوان در سه دسته قرار میگیره: 1. یا میخوان رتبه برتر بشن، 2.5 درصد برتر منظورمه، 2. یا فقط میخوان پاس بشن، با گذاشتن کمترین انرژی صرفا میخوان این آزمون رو بدن تا از ترم بعد بتونن شیفت برن، 3. هیچ کدوم از دو حالت قبلی (منظور بینابینی، نه به اون شوری شور نه به این بی نمکی!)

من واسه هر سه گروه ایده هام رو مطرح میکنم، اما خودم چون هدفم شماره یک بود و خداروشکر بهش رسیدم، بخاطر همین احساس میکنم برای هدف شماره 1 تجاربم ارزشمند تر باشه. ولی برای 3 و 2 هم مطمئنا پیشنهادات خیلی خوبی خواهم داشت. پس بریم که شروع کنیم.

1. اگر هدفتون رتبه برتر شدن هست، بهترین حالت اینه که از همون ترم اول که وارد داروسازی شدین، عادت کنین که در طول ترم مطالعه کنین. یعنی اینکه درسهای مهم هر ترم رو در طول ترم بخونین، و تلنبارش نکنین. دقت کنین همه درسهارو نه و به شکل دبیرستانی و شدید هم نه. راه و رسم خاص خودشو داره که بهش active learning میگیم و با جزئیات بیشتری در ادامه و نیز محتواهای بعدی توضیح خواهم داد.

چطور هر مطلبی رو به خوبی یاد بگیریم و به خاطر داشته باشیم؟

2. درسهایی که قرار هست در 180 واحدی بیان (الان که سال 1402 هست دروس فارماکولوژی، فارماسیوتیکس، فارماکوگنوزی، دارودرمان، سم شناسی و شیمی دارویی میان در ازمون)، اون سرفصلاهایی ازشون که تو آزمون میاد، اونارو حتمااااا از رفرانس نگاهشون بکنین. تاکید میکنم همه فصلاشو نه، فقط اون فصلایی که قراره ازشون سوال بیاد و تاکیدا در زمانهایی که تداخلی با دروس ترم ایجاد نمیکنه. مثلا در طول تابستان یا در طول تعطیلات عید نوروز، خلاصه نباید طوری بشه که مطالعه دروس ترم از اولویت خارج بشه. اول باید دروس ترم کامل مطالعه بشه بعد اگر وقت اضافه ای بود به این مورد هم می پردازیم (هرچند که معمولا وقت نمیشه، چون طول ترم به اندازه کافی اونقدر انرژی آدم صرف میشه که دیگه توانی نمیمونه واسه کارهای رفرنس خوندن اینا) طول ترم حتما تدریس کلاسی استاد و چیزهایی که استاد هایلایت میکنن و جزواتی که سالهای قبل مینویسن رو اصلاحشون میکنیم و بعد میخونیمشون. اما تابستون بهترین زمان برای رفرنس خوندنه. همون یک ماه یا دو ماهی که خالی هست و کارخاصی نداریم، زمان بی نهایت خوبیه که رفرنس ها رو بخونیم. من خودم این کار رو کردم که در ادامه بهتون میگم چجوری.

با انتخاب یک مسیر درست به کمک یک فرد مناسب که راه رو پیموده و به موفقیت رسیده، میتونیم موفقیت اون فرد رو تکرار کنیم حتی بهتر از اون فرد

3. بهتون پیشنهاد میدم حتمااااااا حتما سرفصل های آزمونی این رفرانس ها رو بخونید: فارماسیوتیکس اولتون، بیوفارماسی و فارماکوکینتیک شارگل و یو، فیزیکال فارماسی مارتین، درسنامه جامع درمان شناسی دو جلدی دکتر غلامی و دکتر مجتهدزاده، فارماکولوژی دو جلدی کاتزونگ.

اما دیگر رفرانس ها رو یعنی شیمی دارویی فویه، سم شناسی کاسارت و فارماکوگنوزی تریز رو من کامل نخوندم و پیشنهاد هم نمیدم خیلی زیاد بخونیدشون. مگر اینکه خیلی حال کنین با این درسها، و وقت و حوصله خیلی زیادی داشته باشین، من از شیمی دارویی فویه فقط سعی کردم جداول مهم شون رو و صرفا مباحث حول و حوش رابطه ساختمان فعالیت یا SAR رو بخونم دیگه هیچ قسمت دیگه اشو وقت نزاشتم. از فارماکوگنوزی هم همینطور، بیشتر از اینکه بخونم، ازش تست زدم یه جورایی Memorizing With Testing انجام دادم، چون تست ها اغلب گیاهان و مطالب رو پوشش میدادن و با خوندشون مسلط شدم به مطالب امتحانی فارماکوگنوزی، سم شناسی هم اصلا رفرانس کاسارت رو نخوندم. چون بسیار زیاد هست و بسیار سخت و جزئی. اونم صرفا به تست هاش اکتفا کردم.

4. فقط هم خوندن رفرنس کافی نیست. قبل از خوندن هر رفرنسی، شما باید بدونین که چطور بخونیدشون و کجا هاشو بخونید. هر چقدر میتونید از سوالات سالهای قبل حل کنین، میتونید از اینترنت دانلودشون کنید و یا از اپلیکیشن دکترآباد سوالات رو از بخش مرکز آزمون کار کنید و یا اینکه از انتشارات اطمینان کتابهای ETC شو بخرید که تست با پاسخ تشریحی هستن. (دقت کنین کتابهای تستشو من پیشنهاد میدم، کتابهای مروری شو یا ERC رو پیشنهاد نمیکنم. به جای اون مروری ها به نظرم رفرنس بخونین هم انرژی زمانتون هدر نمیره و هم نتیجه بهتری میگیرین). قبل خوندن رفرنسم سوالات رو ببینید که به ذهنتون جهت و گرایش بده که چطور بخونید رفرنس رو، حین و بعد خوندن رفرنس هم سوال بزنید تا بدونین کجاهارو باید بیشتر بخونید و ایراد کارتون کجاست)

قبل از هر یادگیری این ویدیو ها رو ببین…

کمک گرفتن از افراد مجرب که میخواهند کمک کنند،برای پیشرفت بسیار لذت بخش است

منظورم هم از active learning اینه که فقط به مطالعه مطالب رفرانس اکتفا نکنیم. حتما در کنارش یه عالمه تست بزنیم، هم قبل مطالعه تست هارو نگاهی بندازیم که ایده های اصلی متن و مفاهیم کلیدی شو متوجه بشیم، که کجاهارو بخونیم و با چه شدتی بخونیم و هم اینکه بعدش تست بزنیم تا یادگیری مون رو بسنجیم و ببینیم چقدر از مطلب رو یاد گرفتیم. و این سوال حل کردن ها رو مداوم انجام بدیم، یعنی هر روز یا هر هفته تست هارو بزنیم و مرورشون کنیم تست های قبلی رو. این میشه active recall یا یادگیری با روشهای فعال به همراه مرور طبق منحنی فراموشی ابینگ هاوس یا spaced repetition به نوعی.


خلاصه:

1- بهترین حالت اینه که از همون ترم اول عادت طول ترم و فعالانه مطالعه کردن رو در خودمون ایجاد کنیم و من خودم هم از ترم 5 یا 6 بود که خیلی جدی و 180 محور خوندن رو شروع کردم.

2- تعداد ساعت روزانه هم مهم نیست، ولی من روزانه 2 الی 3 ساعت مطالعه مفید داشتم حتی بعضی روز ها خیلی بیشتر. مخصوصا در یک ماه اخر واسه جمع بندی (که میگم بهتون چطوری انجام دادم) حتی 6 ساعت هم میخوندم. بسته به علاقه تون و هدفی که دارین تنظیمش کنین.

3- رفرانس هایی که تاکید کردم حتما بخونید، اما به هیچ عنوان تست زدن رو فراموش نکنید. بدون تست کار کردن هیچی از رفرنس ها یادتون نمیمونه.

4- روشهای یادگیری و به خاطر سپاری فعال رو به کار بگیرید. هم در این پست، هم در پست های قبلی و بعدی، کانال آپاراتی ام و دوره های فرادرسی ام در موردشون مفصل توضیح دادم و بازهم توضیحشون میدم.

کانال آپاراتی من

زمان مهم ترین دارایی ماست. چطور وقت میکنیم برای کارهامون؟

5- در ارتباط با چطور وقت میکنم هم بهتون بگم که اصولا وقت کردن یا نکردن به دوتا فاکتور مهم بستگی داره اول اینه که چقدر علاقه داریم و دوست داریم اون کار رو انجام بدیم و دوم اون کار چقدر اولویت ما هست؟ اولویت اول هست یا دوم یا آخر؟

برای افرادی ممکنه درس اولویت سوم باشه. که خیلی هم خوبه ها، من اشکال نمیگیرم. فقط میخوام این رو بدونیم که براساس اهدافمون اولویت هامون رو انتخاب میکنیم و اونها تعیین میکنن که “ما چقدر وقت داریم”.

یک مثال آشنا میزنم که همه مون باهاش آشنا هستیم، فرض کنیم فردی خیلی ورزش کردن رو دوست داره و اولویت زندگیش هست. خب، این فرد به استخر شنا رفتن و بدنسازی کردن و غیره رو در اولویت یک میزاره و اگر وقتی باقی بماند، به کارهای دیگرش مثلا با بچه ها بیرون رفتن و درس خوندن هم میرسه. حالا یک فردی مثل من که میخوام خیلی خوب درس بخونم اولویت هام رو تنظیم میکنم. (دقت کنین کاری ندارم به اینکه این هدف رو داشتن درست هست یا نه، چه معایب یا مزایایی داره، صرفا یک هدفه. رسیدن بهش خیلی ارزشمنده و باعث افزایش احساس خود ارزشی، اعتماد به نفس و خودباوری میشه) یعنی با بچه ها بیرون رفتن، ورزش کردن، شبکه های اجتماعی، استخر رفتن، رستوران رفتن و هر فعالیت دیگه ای میره به حاشیه. نمیگم اینارو انجام نمیدادم، ولی خیلیییی کم. شما هم براساس اینکه هدفتون چقدر بزرگه، حساب کتاب کنید که براش چقدر تایم میخواید بزارید. در واقع وقت ندارم صرفا یک افسانه است. برای فلان کار وقت ندارم یعنی فلان کار اولویت من نیست. حالا به هر دلیلی.


اگر میخواید پاس کنین صرفا (که اصلاااااا پیشنهاد نمیکنم همچین هدفی داشته باشین) همون حل کردن نمونه سوالات سالهای اخیر با تحلیل تمام گزینه ها میتونه تا حدودی کمکتون کنه. البته نه برای درسهای سیوتیکس و درمان. جدیدا هم سوالات دارن به سمت بهتر شدن پیش میرن. دقت کنین هیچ تضمینی نداره ها.

اگر میخواید حالت بینابینی داشته باشین، که چندان هم هدف خوبی نیست باز، بهتره حداقل اولتون و درمان شناسی و خلاصه کاتزونگ ترور (خود کاتزونگ نه، خلاصه اش رو که کلی هم تست داره داخلش و خیلی خوبه) مطالعه کنید و سوالات سالهای قبل هم یا از اپ دکتر آباد یا همینجوری از اینترنت دانلود کنین و با تحلیل گزینه بزنیدشون.

اگر میخواید تاپ بشید و حرفه ای بشین، که خیلییییی پیشنهاد میکنم این هدف رو داشته باشین، تا میتونید به شیوه ای که گفتم عمل کنین. یعنی تا جایی که ممکنه عملکرد خودتون رو به مدلی که گفتم شبیه کنید. مثل مدلی که گفتم رفتار کنید.

اون رفرانس هارو حتما بخونین، حتما سوالات سوالهای قبل رو کامل حل کنین با تحلیل تمام گزینه ها و روی سوال، این که اگه اینو اینجوری میگفت چی میشد، اگه فلان جور میگفت جواب سوال چی میشد. چرا فلان گزینه جواب نیس و این مدلی.

به روش های فعال مطالعه کنین و یاد بگیرین. از آنکی، لایتنر و سوال حل کردن استفاده کنید. در طول زمان و هرروز ازشون استفاده کنید، بزارید که به خوبی مرور بشن مطالب ذهنتون. باید هر روز از روشهای فعال و تست و آنکی و لایتنر استفاده کنید تا مطالب وارد حافظه بلند مدت بشن. مخصوصا واسه فارما، گنوزی، درمان و شیمی دارویی.

می خواهم در مورد نحوه یادگیری با ANKI بیشتر بدانم

و بر اساس هدفتون، کارهای حاشیه ای رو کم کنین. هرچقدر که بخواین میتونین کاهش بدین. فقط درنظر بگیرین که تفریح هم درکنارش داشته باشین، که از یه جایی به بعد، کلا دلزده نشید. هرچند که من تفریح چندانی هم نداشتم واقعیتش. همه اش درس میخوندم! خیلی پیشنهاد نمیکنم اینجوری باشید!!! ولی شاید بخواید امتحانش کنید!

در محتواهای بعدی، بیشتر شرح میدم جزئیات مطالب رو که کامل براتون جا بیفته، شما هم هر نظر، پیشنهاد یا سوالی دارین در بخش نظرات برام بنویسید.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟
نظری بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *