سه نکته مهم هر یادگیری پربازده و ماندگار
سلام و وقتتون بخیر دوستان، امروز میخوام یک مروری داشته باشیم به صحبت هایی که قبلا در زمینه یادگیری دروس مختلف داشتیم و در واقع یک اصلی رو با هم مرور کنیم،
چرا که اصول هر چیزی و هر زمینه ای ممکن هست فراموش شوند و ما با مرور مداوم آنها باید در ذهنمان نگاه داریم و مهم تر از آن به این اصول عمل کنیم.
اصل اساسی و فونداسیون همه روشهای پربازده یادگیری را “Testing” تشکیل میدهد، یعنی شما تا میتوانید باید به هر روشی که طبق شواهد و مطالعات آماری، پربازده هست و همچنین شما باهاش راحت هستید، خودتون از خودتون امتحان بگیرید و بقولی خودتون رو تست کنید، خودآزمایی کنید که ببینید چقدر از مطالب رو یاد گرفتید (روشهاشو در پست های قبلی گفتیم، حتما مطالعه شون کنید)
برای اعمال بهتر این اصل در یادگیری هامون پیشنهاد میدم قبل از اینکه مبحثی رو شروع کنید به مطالعه کردن، از اون فصل و مبحث سوالات و تست ها رو نگاه کنید (تست و نمونه سوالات سالهای قبل، یا سوالات تکست بوک ها و غیره)، دقت کنید که فقط نگاه کنید، روی سوال رو و گزینه هاش رو، این کار دو تا فایده داره اولا مطالعه شما رو جهت دار میکنه و به ذهنتون خیلی در مطالعه کمک میکنه که حواسش جمع باشه، دوما ممکنه در ازمونتون یا در شغلتون شرایطی پیش بیاد که همون سوال تکراری به نحوی، حالا یا عینا یا با تغییراتی، تکرار بشه، که شما از این مزیت هم بهره مند خواهید شد.
بعد شروع کنید به مطالعه کردن بخش مدنظرتون، حواستون باشه که حتی حین مطالعه هم تست میتونید بزنید، یعنی همینکه قسمتی از فصل رو خوندین، تستاشم بزنید، چراکه طبق داده ها و شواهد علمی (مطالعات آماری) ذهن انسان با سوالات بهتر یاد میگیرد تا با مطالعه مداوم و خسته کننده یک متن، یادگیری هرچه فعال تر، جذاب تر و ماندگارتر، اینو یادمون باشه.
در نهایت که حین مطالعه هم تست هارو زدین و ایرادات مطالعاتی رو فهمیدین، گزینه های اشتباه رو تحلیل کردین، نحوه خوندن روی سوالات و برخورد با مسئله رو یاد گرفتین، قسمتای مهم کتاب رو و اساسی اشو متوجه شدین، حالا مرحله اینه که کتاب رو ببنیدین، و بدون نگاه کردن به متن کل تستاشو کار کنید، این بار هم چیزایی که نمیدونید رو قشنگ یادداشت کنید، هیچ وقت تو خود کتاب تست ها رو علامت نزنید تا بعدا که میخواید مرور کنید جواب صحیح رو نبینید و خودتون رو قول نزنید که بلد هستین.
تا اینجا قدم های گفته شده لازم هست اما کافی نیست، اگر شما مرور این سوالات رو و تست زدن های مکرر رو انجام ندین، هیچی تو ذهنتون نمیمونه. کلا یادتون باشه، شما قرار هست همه چیز رو فراموش کنید، مگر اینکه بطور منظم و فعالانه مرورشون کنید. این جمله بسیار مهمه برای زندگی آکادمیک و حتی غیرآکادمیک همه ما. مرور در طول زمان طبق منحنی فراموشی (با لایتنر یا آنکی) و یا بصورتی که خودمون طراحی کنیم (جدول زمانی بنویسیم) و تاکید میکنم باید بصورت فعالانه (یعنی با سوالات و تست زدن یا کار در عمل) باشد، که در پست های قبلی و آپارات هم صحبتشو کردیم.
- اگر بخواین خیلییی خوب یاد بگیرید، بهتون پیشنهاد میکنم علاوه بر اینکه چند دور متن کتاب یا فصلتون رو بخونید (که خود من تا روز امتحان معمولا 3 دور متن رو روخوانی میکنم)، از تست ها که استفاده میکنید، چیزایی رو که نمیدونین هم برای خودتون بصورت سوال جواب بنویسید، نحوه سوال جواب نوشتن هارو هم در پست های قبلی توضیح دادم هم در کانال آپارات و دوره های فرادرسی ام.
** در بخش نظرات همین پست، اگر سوالی یا کامنتی داشتین، حتما برام بنویسین که به ایجاد تعامل بهتر و پیشرفت بهتر کار کمک خواهد کرد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟نظری بدهید!